Mindfulness als behandelmethode voor stress vermindering

Mindfulness als behandelmethode voor stress vermindering bij mensen met autisme.

Mindfulness is sterk in opkomst binnen de geestelijke gezondheidszorg en kan worden geplaatst in de nieuwste generatie van gedragstherapieën.

De twee bekendste vormen van mindfulness zijn:

  • Mindfulness-Based-Stress-Reduction (MBSR)
  • 2-Mindfulness-Based-Cognitive-Therapy (MBCT).

MBSR is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn en losgemaakt van zijn boeddhistische achtergrond.

MBCT is ontwikkeld door Segal, Williams & Teasdale waarbij Mindfulness wordt

gecombineerd met cognitieve therapie.

Dit Mindfulnessprotocol van Annelies Spek (2011) is gebaseerd op MBSR omdat de combinatie van Mindfulness-oefeningen en cognitieve oefeningen teveel van mensen met autisme zou kunnen vragen. Toepassing van MBCT vraagt immers veel schakelen, veel tijd en een te hoge belasting.

Volgens Annelies Spek (2010) wijst onderzoek uit dat Mindfulness effectief kan werken voor mensen met autisme. Er is sprake van een afname van somberheidklachten, negatieve gevoelens en dwangmatig piekeren. Deze therapie kan daarbij helpen bij het omgaan met depressieve klachten, burn-out, en angsten.

Vroeger werd gedacht dat de lijdensdruk van mensen met autisme alleen verminderd kon worden door aanpassingen in de omgeving. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mensen met autisme hun lijdensdruk zelf kunnen verminderen door thuis oefeningen toe te passen, die zij bij de mindfulnessbehandeling hebben geleerd. Hoewel bekend is dat mensen met autisme vaak moeite hebben met generaliseren, blijken zij hier wel toe in staat. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat voor Mindfulness weinig communicatie nodig is, het inzicht in eigen en andermans gevoelens en gedachten staan niet centraal en er worden concrete technieken aangeleerd om met moeilijke situaties om te gaan. Verder worden overprikkeling en overbelasting voorkomen door de aandacht te leren richten. Want daar gaat het bij Mindfulness om: de aandacht leren richten en leren accepteren van de situatie zoals die nu is waardoor je lichaam kan ontspannen en je gemakkelijker kunt nadenken en mindert piekert

Uit bovenstaande blijkt dat Mindfulnessprotocol gebaseerd op MBSR een belangrijke meerwaarde kan hebben voor de vermindering van stressklachten bij mensen met autisme.

De Mindfulness – groepstherapie voor volwassenen (met autisme) welke u aangeboden wordt kan zeker een bijdrage leveren om zelfstandig deze oefeningen toe te passen.

Om enigszins bekend te raken met Mindfulness kan men de onderstaande oefeningen uitproberen.

DE DRIE KLEINSTE MINDFULNESSOEFENINGEN

Kost het je moeite om geregeld aan Mindfulness te doen.

Begin dan met de drie stappen te maken naar de kleinste Mindfulnessoefeningen die er zijn!

De eerste stap: neem het je voor.

De tweede stap: doe het dan ook.

Derde stap: maak er een gewoonte van.

DE DRIE KLEINSTE MINDFULNESSOEFENINGEN ZIJN:

1. ADEMHALING MET AANDACHT DOEN

Je volgt 1 ademhaling met aandacht. Je voelt hoe de lucht je neus instroomt, voor in je neus voelbaar, volgt hem door je keel naar je borst, voelt je borst rijzen, je buik uitzetten, en je voelt die weer inzakken en  de lucht weer je lichaam uitgaan.
Dit kun je overal en in elke situatie doen: je adem heb je altijd bij je, het kost nauwelijks tijd, en kan je helpen even te vertragen, je bewust te worden van jezelf, en je opnieuw te focussen.

2. ELKE KEER ALS JE EET OF DRINKT 1 MOMENT PROEVEN EN WAARNEMEN
Elke dag bevat veel momenten waarop we iets eten of drinken. Of het nu je avondmaaltijd thuis is of een slokje water ergens bij een kraan….. Al deze situaties lenen zich ervoor even een moment je aandacht in het hier en nu te brengen en je open te stellen. Je kunt je aandacht richten op de zintuiglijke ervaring, geur, smaak, temperatuur, Zo creëer je een heel aantal pauzemomenten per dag waarbij je kort van de doe- naar de zijnstand schakelt.

3. ELKE KEER ALS JE BUITEN KOMT JE EVEN OPEN STELLEN: Je trekt de deur achter je dicht en neemt een moment om te voelen en ervaren: de temperatuur, de lucht tegen je huid, de wind, regen of zon. Voel je je huid tintelen of reageren op de lucht? Hoe is het licht? Je kunt even naar de lucht kijken en diep inademen, en ruiken hoe het ruikt. Wat hoor je? Zijn er vogels aan het fluiten, hoor je verkeer of stemmen, hoor je de wind door de bomen waaien?

Door je deze 3 oefeningen eigen te maken help je jezelf enorm. Hierdoor ontstaat er een regelmaat van stres verminderende momenten door de dag en de week heen. Het helpt je om sneller bewust zijn van wat er om je heen gebeurt, en meer doorkrijgen hoe het met jezelf gaat.

Uiteraard is er meer mogelijk. Als je elke dag een half uur of drie kwartier kunt reserveren voor Mindfulnessoefeningen, dan zal je daar veel aan hebben. Maar ook deze 3 kleine oefeningen kunnen een waardevol effect hebben in je leven.

Louis de Wit psychotherapeut BIG geregistreerd.

Uit: “CC BY-NC-ND © 2017  2017 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl

 

Posted in Algemeen, Autisme, Stress

Geef een reactie