Opvoeden in de multi-etnische stad

z0427

Jongeren van etnisch-culturele achtergrond zouden met hun problemen vaker geholpen moeten worden door hulpverleners die begrip en kennis hebben van hun culturele achtergrond.

Er zijn verschillen in de manier waarop westerse en niet-westerse ouders hun kinderen opvoeden. Nederlandse ouders leren hun kinderen dat ze voor zichzelf moeten opkomen en zich moeten losmaken van de ouder. In niet-westerse landen maken jongeren deel uit van een gemeenschap en is er vergaand respect voor ouders en andere familieleden.

Met dit verschil in het achterhoofd kan het al snel misgaan als er bijvoorbeeld een Turks meisje bij een Nederlandse hulpverlener komt. Zo’n meisje zal in een gesprek terughoudend zijn, haar ouders aan het woord laten en wellicht naar de grond kijken. Als de Nederlandse hulpverlener dan alleen maar hamert op de assertiviteit van dit meisje zie je zo’n gezin nooit meer terug in het hulpverlenerscircuit.

Hulpverleners in Nederland moeten rekening houden met de etnisch-culturele achtergrond van mensen. De ene opvoeder is de andere niet. Alleen als je weet waar mensen vandaan komen, kun je ze ook daadwerkelijk helpen.

Een ander belangrijk punt is dat alle opvoeders in de omgeving van de jongeren moeten samenwerken. Ouders, school, de moskee en het buurtwerk moeten samenwerken en een pedagogisch netwerk vormen. In de grote steden zijn er veel problemen met bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren. De beschuldigende vinger dan al snel alleen naar de ouders wordt uitgestoken en dat mensen vergeten dat ook andere factoren een rol spelen. Deze jongens hebben vaak slechte vooruitzichten en iedereen keert zich van hun af. Daarom is het belangrijk weer in gesprek te raken met deze jongens.

Esma Küçük

Psychosociaal therapeut 

www.compasscare.nl  

 Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?  Neem telefonisch contact op via 06 – 17 59 29 70  of maak een afspraak via de contactformulier http://compasscare.nl/contact/

 

 

Posted in Algemeen, Opvoeding Tagged with: , , , , , ,

Geef een reactie