Dankbaarheid leert je het positieve te zien

dankbaarheid

Ergens dankbaar voor zijn, iemand bedanken, dank je wel tegen het leven zeggen.. het is soms nog zo makkelijk niet. Mensen die nare dingen meemaken, depressief zijn of moeilijkheden ervaren zullen eerder zich gefrustreerd voelen dan dankbaar. De focus op het negatieve leggen, brengt echter zelden iets positiefs voort. Natuurlijk is het gerechtvaardigd om je rot te voelen als er iets vervelends gebeurd maar continu enkel de negatieve dingen van het leven zien en de positieve dingen structureel wegfilteren is een kenmerk van depressie of een gebrek aan zelfvertrouwen en waardering.

Een van de dingen die vanuit de Oosterse filosofie ook in de psychologie van het Westen terug te vinden is, is dankbaarheid beoefenen. Elke dag ergens dankbaar voor zijn is helpend om het negatief filter uit te schakelen en de positieve dingen te vinden in de dagelijkse beslommeringen. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Zo kan je al dankbaar zijn voor het feit dat de zon lekker schijnt of omdat je even van je warme douche kon genieten. Dankbaar omdat je toch maar mooi in een land woont waar een overvloed is aan schoon drinkwater, goede medische zorg of fijn stukje natuur waar je in kan wandelen.

Dankbaarheid heeft iets van mindfulness in zich. Het vraagt van je om je focus naar buiten te leggen en te kijken wat er om je heen gebeurt, wat er te zien en te beleven is. Het ritselen en ruizen van de blaadjes in de bomen, vogeltjes die zingen, de wind die zachtjes langs je gezicht streelt of met je haren speelt. Een zoete geur van bloemen of het genieten van je favoriete muziek via je oortjes of koptelefoon.

Dankbaarheid maakt dat je stilstaat bij wat wel goed gaat. Dat wat je helpt om beter te kunnen leven, een glimlach of een helpende hand. Dankbaarheid leert je de mooie momenten te koesteren, te zien dat er buiten nare dingen die je overkomen, ook nog mooie dingen zijn, fijne dingen. Het leert je dat je hart en je ademhaling er sinds je geboorte nog steeds voor zorgen dat je van alles kan doen in je leven. Dat je lichaam je zover heeft gebracht en je helpt bij het lezen van een goed boek, het eten van een warm broodje of het horen van mooie muziek.

Je kan uit het raam kijken en de regen zien vallen en chagrijnig vaststellen dat het alweer koud en nat buiten is, dat de wolken troosteloos grijs zijn en dat je het te koud vindt voor de tijd van het jaar.. of je kan uit het raam kijken en de regen zien vallen en dankbaarheid voelen voor het feit dat hierdoor we voldoende te eten en schoon drinkwater hebben, dat diezelfde regen het mogelijk maakt dat alles wat stoffig en vies was, weer even schoon gespoeld wordt en het voorkomt dat we enorme bosbranden hebben. Dat dieren genoeg te drinken hebben en dat alles bloeit en groeit dankzij voldoende water.

Je kan naar jezelf kijken en denken dat je een nietsnut, een lastpak bent voor anderen omdat je niet altijd zo vrolijk bent en soms best wel uit je slof kan schieten of telkens iets doet wat je beter anders had kunnen doen. Je kan ook naar jezelf kijken en denken, ik kan alles leren wat ik wil als ik mezelf maar de kans geef om fouten te mogen maken en daar mag ik best eens hulp bij vragen of van balen als het niet meteen lukt. Toch ben ik dankbaar voor het leerproces.. en voor dat wat anderen voor mij betekenen.

Een negatieve focus is als een lekke band.. je komt er niet ver mee zonder deze te verwisselen.
Amish gezegde

Jolande Rommens-Musquetier

Jolande is werkzaam als Psychosociaal Counselor en MfN registermediator bij Minerva Counseling en Mediation in Breda. Ze begeleidt mensen bij relationele problemen en tijdelijke psychosociale problemen zoals angst, depressie, stress of problemen met zelfvertrouwen. Ze maakt mensen mentaal sterker, helpt ze terug in balans en biedt begeleiding in moeilijke levensfasen. Je kan bij haar terecht voor persoonlijke begeleiding, gezins- en opvoedondersteuning en conflictbemiddeling. Tevens biedt ze coaching, trainingen, gastlessen en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, gezin en opvoeden, communicatieve en sociale vaardigheden.

Posted in Depressie, Eenzaamheid, Postnatale depressie, Spiritualiteit, Stress Tagged with: , , , , , , , , , , ,
One comment on “Dankbaarheid leert je het positieve te zien
  1. Dedicated server schreef:

    Dit levert niet alleen interessante, positieve gesprekken op. Je helpt bovendien een omgeving te creeren waarin mensen positiever praten en het leven meer en meer gaan waarderen.

Geef een reactie